Wednesday, June 24, 2009

Gambar permukaan bulan disiar


GAMBAR terbaru permukaan bulan disiarkan oleh Agensi Angkasa Jepun semalam.


PANORAMA yang menunjukkan Bumi dirakamkan oleh kapal angkasa penyiasat Kaguya milik Jepun.TOKYO - Agensi Angkasa Jepun menyiarkan gambar terbaru permukaan bulan yang dirakamkan oleh kapal angkasa penyiasat kecil iaitu Kaguya beberapa minit sebelum ia terhempas, lapor sebuah akhbar semalam.
Gambar-gambar itu sempat dirakamkan menerusi kamera berdefinisi tinggi sebelum kapal penyiasat itu terhempas pada 11 Jun lalu.
Imej permukaan bulan yang tandus dan beralun-alun itu semakin jelas sebelum Kaguya terhempas. Bayang-bayang panjang turut kelihatan pada permukaan bulan kerana kapal tersebut mendarat ketika matahari terbenam.
Rakaman akhir pendaratan itu gelap kerana kapal itu memasuki kawasan bayang yang tidak mempunyai cahaya sekali gus tiada impak mendarat dapat dirakam.
Proses mendarat yang dikawal itu menyempurnakan misi pemerhatian bulan Kaguya yang dilancarkan pada 14 September 2007 dengan kos £353 juta (RM2 bilion).
Kaguya melakukan kerja-kerja pemetaan, meninjau permukaan bulan dan mengkaji medan magnetik dalam tempoh dua tahun. - Agensi

No comments: