Saturday, November 1, 2008


History of Legends
various legends and myths. The following are the most popular.
LegendAbove all other holiday resorts in Malaysia, Langkawi boasts of the existence of of Mahsuri
Surpassing them all is the well-known – and well-beloved – story told time and again of the Princess Mahsuri who lived in Langkawi in the fourteenth century. Mahsuri laid a curse on the islands following the wrongful accusation that she had committed adultery while betrothed to the Sultan of Kedah. When a soldier pierced a kris (dagger) into her bosom, he drew white fluid instead of blood, this viewed as a sign of her innocence. Others are of the opinion that a white mist that suddenly enveloped the spot of her execution was an illustration of mourning over her undeserved punishment.
Mahsuri laid a curse on Langkawi for the act of injustice. Thus, for seven generations, it had been a land of isolation and misfortune.
Gunung Raya and Gunung Mat Cincang In the heart of the main island are these two familiar mountains. Adding to, yet seeming to separate, them is a third called Bukit Sawar. The trio are believed to be human beings going by the names of Mat Raya, Mat Cincang and Mat Sawar.
Mat Raya – of bad repute – married Mat Cincang’s daughter against the latter’s wishes. A fight with pots and pan flying, ensued during the wedding feast. A big pot of gravy broke and its contents spilled onto the ground. The spot the contents spilled is known as Kuah (gravy) and where the pot broke, Belanga Pecah (broken pot). A couldron of hot water was likewise spilled, hence the spot known as Air Panas (hot water).
The fight between the two families continued until intervened by Mat Sawar. Following reconciliation, all three decided to turn themselves into their present forms.
Caves of Legends
There are several stories associated with caves. Gua Cerita – the cave with a legend – is actually two fascinating limestone caves in the northeast of Langkawi, one above the other, both facing the sea. The story tells of the failed ploy by the legendary Geruda (phoenix) to thwart the “marriage” of the children of the Roman and Chinese emperors.
Gua Langsair (Cave of the Banshees)
is believed to be a haven for vampires.
Telaga Tujuh
are the seven wells believed to be the favourite haunts of mountain fairies who frequently bathed there in the absence of human beings.
Tasik Dayang Bunting
What would an island near Langkawi be without a legend. In this case we have even more than one.
First Legend
One version has it that Dayang Bunting was a giant guardian spirit that kept watch over the islands. The lady's defenses include her pet lion and poison from the tuba root, potent weapons for her protection. Hence, the two islands closest to Pulau Dayang Bunting, whose silhoutte resembles that of a reclined pregnant giant, are named Pulau Singa Besar (Great Lion Island) and Pulau Tuba (Poisonous Root Island).
The story goes that, a group of rude merchants failed to pay the obligatory respects to Dayang Bunting as they passed by the islands. Rudely awakened by the intrusion, she summoned her pet lion to despatch the trespassers. She roused the spirits of wind and water, stirring up a tropical storm that unleashed its fury on the incoming fleet of sailors.
The howling winds and tossing waves threw and dashed vessels on Pulau Jong (Junk Island), hence the remains of wrecked vessels. In the stormy affair, a cargo of black and white water buffaloes escaped to Pulau Gubang Darat (Land Stable Island) and Pulau Gubang Laut (Sea Stable Island) while the white buffaloes sheltered at Pulau Balar (White Water Buffalo Island). Yet other boats, laden with rice, was stranded at Pulau Beras Basah (Wet Rice Island).
Second Legend
The second version of Dayang Bunting is closely associated with the romantic exploitery of Mambang Sari, a beautiful female genie and Mat Teja, a male genie. Mambang Sari used to frequent the island accompanied by her maids. Their favourite spot was Pasir Teluk Air Tahun and Teluk Lawak. One day Mat Teja saw Mambang Sari and was struck by her beauty.
He fell in love with her and used to follow her wherever she went. Once while on a lookout for her, he met Tok Diang an old man from the village. Mat Teja told him of his love for Mambang Sari but just did not know how to reveal this secret. He feared that his love might not be reciprocated.
Tok Diang asked Mat Teja to get the tears of a mermaid from the sea and to wipe them on his face the next time he met Mambang Sari. He did just that and when Mambang Sari saw him she fell in love with him. They often met at various places to enjoy the beauty and serenity of these spots. They became more intimate and as a result Mambang Sari became pregnant.
She chose to retire at Tasik Dayang Beranak (Lake of Born Maiden) to give birth. Unfortunately the child died after seven days. Saddened by the death Mambang Sari took the child's body and threw it into the lake, Tasik Dayang Beranak. The lake later came to be known as Tasik Dayang Bunting.
Some people believe the water of the lake possesses some mystical power of helping barren women to bear children.
Beras Terbakar
Kampong Raja at Padang Matsirat was the ancient capital of Langkawi. During the heyday of Langkawi the island's rice granary was located there.
During the Siamese invasion of Langkawi in 1821 the Chieftain of Langkawi, Dato' Karma Jaya, ordered the granary to be burnt in order to starve the enemy. Remnants of the burnt rice could still be seen today at the very spot of the burnt granary which is known as Beras Terbakar (Burnt Rice).
The burnt rice is said to have been buried a few metres below ground but often appears on the surface after a rainy day.

The Trojan War

The Apple of Discord
The Trojan War has its roots in the marriage between Peleus and Thetis, a sea-goddess. Peleus and Thetis had not invited Eris, the goddess of discord, to their marriage and the outraged goddess stormed into the wedding banquet and threw a golden apple onto the table. The apple belonged to, Eris said, whomever was the fairest.
Hera, Athena, and Aphrodite each reached for the apple. Zeus proclaimed that Paris, prince of Troy and thought to be the most beautiful man alive, would act as the judge.
Hermes went to Paris, and Paris agreed to act as the judge. Hera promised him power, Athena promised him wealth, and Aphrodite promised the most beautiful woman in the world.
Paris chose Aphrodite, and she promised him that Helen, wife of Menelaus, would be his wife. Paris then prepared to set off for Sparta to capture Helen. Twin prophets Cassandra and Helenus tried to persuade him against such action, as did his mother, Hecuba. But Paris would not listen and he set off for Sparta.
In Sparta, Menelaus, husband of Helen, treated Paris as a royal guest. However, when Menelaus left Sparta to go to a funeral, Paris abducted Helen (who perhaps went willingly) and also carried off much of Menelaus' wealth.
In Troy, Helen and Paris were married. This occured around 1200 B.C. (Wood, 16).
Greek Armament
Menelaus, however, was outraged to find that Paris had taken Helen. Menelaus then called upon all of Helen's old suitors, as all of the suitors had made an oath long ago that they would all back Helen's husband to defend her honor.
Many of the suitors did not wish to go to war. Odysseus pretended to be insane but this trick was uncovered by Palamedes. Achilles, though not one of the previous suitors, was sought after because the seer Calchas had stated that Troy would not be taken unless Achilles would fight.
One of the most interesting stories is of Cinyras, king of Paphos, in Cyprus, who had been a suitor of Helen. He did not wish to go to war, but promised Agamemnon fifty ships for the Greek fleet. True to his word, Cinyras did send fifty ships. The first ship was commanded by his son. The other forty-nine, however, were toy clay ships, with tiny clay sailors. They dissembled soon after being placed in the ocean (Tripp, 584-584).
The Greek fleet assembled, under Agamemnon's inspection, in Aulis. However, Agamemnon either killed one of Diana's sacred stags or made a careless boast. Either way, Diana was outraged and she calmed the seas so that the fleet could not take off.
The seer Calchas proclaimed that Iphigenia, daughter of Agamemnon, must be sacrificed before the fleet could set sail. This was done, and the Greek ships set off in search of Troy.
Finding Troy
Finding Troy proved difficult, however, and the Greek fleet at first landed in Mysia. According to Herodotus, the Greeks were under the impression that Helen had been taken by the Teuthranians (Teucrians), and though the Teuthranians denied such allegations, the Greeks layed siege to the city (Herodotus, Bk. II.118). The Greeks ultimately prevailed, but suffered heavy casualties at the hands of Telephus, king of the Teuthranians, and, at the end, were still without Helen. Telephus, in the course of the war, was wounded by Achilles.
With no where else to turn, the Greeks returned home.
The Trojan War might not have happened had not Telephus gone to Greece in the hopes of having his wound cured. Telephus had been told by an oracle that only the person who wounded him (in this case, Achilles) could cure him. Achilles assented and Telephus told the Greeks how to get to Troy.
Embassy to Priam
Odysseus, known for his eloquence, and Menelaus were sent as ambassadors to Priam. They demanded Helen and the stolen treasure be returned. Priam refused, and Odysseus and Menelaus returned to the Greek ships with the announcement that war was inevitable.
The War
The first nine years of the war consisted of both war in Troy and war against the neighboring regions. The Greeks realized that Troy was being supplied by its neighboring kingdoms, so Greeks were sent to defeat these areas.
As well as destroying Trojan economy, these battles let the Greeks gather a large amount of resources and other spoils of war, including women (e.g., Briseis, Tecmessa and Chryseis).
The Greeks won many important battles and the Trojan hero Hector fell, as did the Trojan ally Penthesilea. However, the Greeks could not break down the walls of Troy.
Patroclus was killed and, soonafter, Achilles was felled by Paris.
Helenus, son of Priam, had been captured by Odysseus. A prophet, Helenus told the Greeks that Troy would not fall unless:
a) Pyrrhus, Achilles' son, fought in the war,b) The bow and arrows of Hercules were used by the Greeks against the Trojans,c) The remains of Pelops, the famous Eleian hero, were brought to Troy, andd) The Palladium, a statue of Athena, was stolen from Troy (Tripp, 587).
Phoenix persuaded Pyrrhus to join the war. Philoctetes had the bow and arrows of Hercules, but had been left by the Greek fleet in Lemnos because he had been bitten by a snake and his wound had a horrendous smell. Philoctetes was bitter, but was finally persuaded to join the Greeks. The remains of Pelops were gotten, and Odysseus infiltrated Trojan defenses and stole the Palladium.
The Trojan Horse
Still seeking to gain entrance into Troy, clever Odysseus (some say with the aid of Athena) ordered a large wooden horse to be built. Its insides were to be hollow so that soldiers could hide within it.
Once the statue had been built by the artist Epeius, a number of the Greek warriors, along with Odysseus, climbed inside. The rest of the Greek fleet sailed away, so as to deceive the Trojans.
One man, Sinon, was left behind. When the Trojans came to marvel at the huge creation, Sinon pretended to be angry with the Greeks, stating that they had deserted him. He assured the Trojans that the wooden horse was safe and would bring luck to the Trojans.
Only two people, Laocoon and Cassandra, spoke out against the horse, but they were ignored. The Trojans celebrated what they thought was their victory, and dragged the wooden horse into Troy.
That night, after most of Troy was asleep or in a drunken stupor, Sinon let the Greek warriors out from the horse, and they slaughtered the Trojans. Priam was killed as he huddled by Zeus' altar and Cassandra was pulled from the statue of Athena and raped.
After the War
After the war, Polyxena, daughter of Priam, was sacrificed at the tomb of Achilles and Astyanax, son of Hector, was also sacrificed, signifying the end of the war.
Aeneas, a Trojan prince, managed to escape the destruction of Troy, and Virgil's Aeneid tells of his flight from Troy. Many sources say that Aeneas was the only Trojan prince to survive, but this statement contradicts the common story that Andromache was married to Helenus, twin of Cassandra, after the war.
Menelaus, who had been determined to kill his faithless wife, was soon taken by Helen's beauty and seductiveness that he allowed her to live.
The surviving Trojan women were divided among the Greek men along with the other plunder. The Greeks then set sail for home, which, for some, proved as difficult and took as much time as the Trojan War itself (e.g., Odysseus and Menelaus).

Pasangan Pengantin Jujur

Sepasang kekasih yang hendak bernikah sedang berbincang. Si Gadis berbisik pada kekasihnya, “Sekarang waktunya kita saling jujur agar kelak kita tidak kecewa.”
Si Pemuda mengangguk. Gadis berkata, “Sesungguhnya dada saya rata, seperti papan. Kalau kau tidak suka katakan saja. Kita boleh batalkan pernikahan ini. Saya sedia menghadapinya,” kata Si Gadis.
Si Pemuda dengan lemah lembut menjawab, “Itu tidak menjadi masalah. Bagiku seks bukanlah hal yang penting. Tetapi cinta kasih.” Gadis pun lega mendengarkannya.
“Saya juga perlu mengatakan sesuatu sejujurnya padamu,” jelas Si Pemuda. Gadis mengangguk tersenyum.
“Sesungguhnya ‘anu’ saya seperti bayi,” kata Si Pemuda.
“Syyy… sudahlah, itu tidak penting. Bagiku seks bukanlah hal yang penting, tetapi cinta kasih,” sahut Si Gadis. Si Pemuda pun lega mendengarkannya.
Malam pengantin pun tiba. Si Gadis mula membuka baju dan nampaklah dadanya yang memang benar-benar rata. Si Pemuda hanya tersenyum melihatnya.
Kemudian Si Pemuda mula membuka seluarnya sehingga nampaklah ‘anu’nya. Melihat ‘anu’nya itu Si Gadis menjerit dan pengsan. Setelah sedar Si Gadis bertanya, “Kau katakan ‘anu’mu seperti bayi?”
“Ye la memang seperti bayi, panjang 50 cm dan berat 3 kg…” Sabo jer lah.

Dialog 2 Hantu yang Sengal

Tersebutlah kisah dua ekor hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berboraklah untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,
“Apsal kau ni asyik menggigil jer?”
“Oh, cara aku mati dulu teruk… Aku mati dalam peti ais, sejuk!!” Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.
“Ooo.. kesian… aku dulu mati sebab kena heart attack,” balas Hantu A ramah.
“Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang,” sambung Hantu B.
“Dah, aku dah buat dah! In fact masa aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya…” jawab Hantu A sayu.
“Ceritalah sikit.. Sambil-sambil lepak nih..”
“Camni.. Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku.. Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park kereta aku kat simpang hujung umah aku jer. Seperti yang aku syak, masuk sebuah kereta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik masa sesuai tangkap diorang.”
“So, ko dapatla tangkap diorang?” tanya Hantu B penuh minat.
“Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, masa aku masuk rumah tu, aku nampak ada kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanya isteri aku tapi dia tak jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak cari jantan tuh. Habis semua bilik aku cari tapi takda pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati pulak…” kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.
Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,
“Kenapa kau tak cek kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi…”
Sabo jer lah…


Akui Diri
Seorang profesor melangkah penuh bergaya menuju ke bilik kuliahnya. Dia hendak menguji pelajarnya mengenai kelemahan diri.
Dia bertanya, “Siapa yang merasakan dirinya bodoh, sila berdiri.”
Semua pelajar diam. Ada yang senyum. Ada yang buat tak tahu. Ada yang menggeleng kepala. Ada juga yang pandang ke belakang.
Tidak lama kemudian, seorang pelajar bangun.
Profesor berkata, “Oooh, jadi awak mengakulah diri awak ini bodoh?”
Pelajar itu menjawab, “Bukan, sebenarnya saya tidak sanggup lihat profesor seorang saja yang berdiri.”
Suzy menyampaikan hasrat hatinya kepada bapanya untuk berkahwin dengan Robert, Jejaka pilihannya yang juga adalah jiran dan teman sepermainannya sejak kecil lagi.
Suzy: Ayah, Robert melamar saya. Kami mahu berkahwin.
Ayah: Apa? Tidak boleh! Kamu boleh berkahwin dengan sesiapa saja kecuali Robert.
Suzy: Tapi mengapa?
Ayah: (Separuh berbisik) Kerana Robert sebenarnya adalah abangmu. Tapi, jangan beritahu ibumu yer…
Terkejut dengan jawapan itu, suzy pergi pula kepada ibunya.
Suzy: Ibu, Ayah melarang saya berkahwin dengan Robert.
Ibu: Tak usah dengar cakap ayah kamu tu. Kamu boleh kahwin dengan sesiapa yang kamu suka termasuk Robert.
Suzi: Tapi kata ayah, Robert itu abang saya. Adik beradik kan tak boleh kahwin.
Ibu: (Separuh berbisik) Hmm… Ayah kamu pun tak tahu kamu bukan anaknya.
Suzy: Ha????!!!!
Kambing Hitam & Kambing Putih
Seorang gembala sedang menggembalakan kambing-kambingnya yang berbulu hitam dan berbulu putih.
Dia kemudian didatangi seorang pemuda lalu bertanya;
Pemuda: Baguskah ternakan kambing-kambing kamu? Boleh tak saya tanya beberapa soalan?Gembala: Oh, boleh saja.
Pemuda: Berapa jauh kambing-kambing ni berjalan setiap hari?
Gembala: Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda: Yang putih.
Gembala: Ah, yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari.
Pemuda: Dan yang hitam?
Gembala: Yang hitam pun sama.
Pemuda: Dan berapa banyak rumput mereka makan setiap hari?
Gembala: Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda: Yang putih.
Gembala: Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.
Pemuda: Dan yang hitam?
Gembala: Yang hitam pun sama.
Pemuda: Dan berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?
Gembala: Yang mana, yang putih atau yang hitam?
Pemuda: Yang putih.
Gembala: Aaa… menurut perkiraan saya, yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun kalau mereka dicukur.
Pemuda: Dan yang hitam?
Gembala: Yang hitam pun sama.
Pemuda: (Dengan perasaan geram) Kenapa engkau membezakan kambing engkau yang putih dengan yang hitam setiap kali nak jawab soalan saya, padahal jawapan semuanya sama saja?
Gembala: Mestilah saya beza-bezakan, sebab kambing yang putih itu adalah milik saya.
Pemuda: Ooo, begitu, fahamlah saya kalau macam tu. Habih tu yang hitam tu pulak siapa punya?
Gembala: Yang hitam pun sama, saya punya juga…
Pemuda: (bengang, geleng kepala dan berlalu)

Isteri Curang Menghadapi Seksa Dunia!

Seperti yang telah diceritakan oleh seorang ustaz. Saya just copy paste jer kat sini, untuk bacaan kita bersama - sebagai pengajaran dan tauladan bagi para isteri - dan secara tak langsung juga kepada para suami. Begini ceritanya…
Lama benar saya tidak berjumpa dengan Ariffin. Rasanya sudah lebih Tujuh tahun sejak kawan lama saya itu di arahkan mengajar di Johor. Kerana itulah, apabila dia datang ke pejabat saya pagi itu, saya Merasa terlalu seronok.
“Eh, makin kurus nampak. Diet ke?” kata saya setelah mempersilakannya Duduk.
“Tak adalah. biasa la cikgu, kan sekarang ni macam-macam kerja. Kurikulumlah, kokurikulumlah, sukanlah. badan gemuk pun boleh jadi Tinggal tulang,” balas Arifin.
“Tengok ni ustaz, baju pun dah menggelebeh. Seluar pun longgar,” Tambah Arifin sambil menarik lengan baju untuk menunjukkan betapa Kurusnya dia dan besarnya baju yang di pakai.
Selepas bertanya itu ini dan mengusiknya serba sedikit, saya bertanya Arifin tentang hajatnya datang menemui saya. Yalah, tiba-tiba saja Muncul, pasti ada hajat yang hendak di sampaikan.
“Orang rumah saya sakitlah, ustaz”, kata Arifin.
“Patutlah aku tengok engkau lain macam aja tadi. Ketawa pun hendak Tak hendak. Sakit apa?” saya bertanya. Agak lambat Arifin menjawab. Dia menarik nafas, kemudian meraup muka dan seterusnya bersandar di Kerusi. Setelah itu disorotnya mata saya dalam-dalam.
“Entahlah.” katanya perlahan,
” Lima tahun lalu tiba-tiba saja badan dia melepuh-lepuh. Di kaki, Paha, perut, dibelakang. penuh dengan lepuh macam orang terkena air Panas,”kata Arifin.
Tambah kawan lama saya itu, dia telah membawa isterinya, Niza, ke Serata hospital dan klinik, namun ubat yang di beri oleh doktor tidak Dapat melegakan penyakitnya.
“Sakit apa, doktor pun tak tau,”tambahnya.
“Dah pergi berubat kampung?”saya bertanya.
“Dah,tapi macam biasalah. bomoh, cakap kena buat orang, terceroboh Kawasan orang bunian., sampuk. macam-macam lagi. Duit banyak habis, Masa terbuang, tapi sakitnya tak juga sembuh,”jelas Arifin.
Malah, kata kawan saya itu, lepuh-lepuh menjadi bertambah banyak pula Hingga tubuh isterinya yang langsing menjadi sembab. Wajahnya yang Cantik juga berubah murung, kusut
“Itu masih tak mengapa ustaz. Yang menambahkan kebimbangan saya, Setelah beberapa lama, lepuh-lepuh itu bertukar pula jadi gerutu dan Berbintil-bintil macam katak puru,” tambah Arifin.
Akibatnya, sekali lagi Niza menderita kerana selepas tubuhnya hodoh Akibat sembab, seluruh kulitnya yang dulu licin menjadi jelik. Dari tangan, bintil-bintil kecil dan besar seperti bisul tumbuh merata, kaki hingga ke muka.
Disebabkan penyakit itu, kawan-kawan yang datang melawat terkejut kerana hampir tidak mengenalinya lagi. Akibatnya, Niza terpaksa berhenti kerja. Dia malu untuk berhadapan dengan kawan sepejabat.
Memang ada yang bersimpati tapi ada juga yang mengejek. Ramai yang menyindir di belakang, tapi ada juga yang tanpa rasa bersalah mengaibkannya secara berhadapan.
Dua tiga tahun berlalu, penyakit Niza bertambah parah. Sehelai demi sehelai rambutnya gugur hingga hampir botak. Rambut yang lembut mengurai menjadi jarang hingga menampakkan kulit kepala yang memutih. Keadaannya itu sangat menyedihkan kerana usia awal 30an, rambutnya seperti wanita berumur 90an. Seperti daun getah luruh di musim panas, semakin hari semakin banyak rambut Niza gugur. Dalam waktu yang sama, kuku tangan dan kakinya juga menjadi lebam. Daripada biru, ia bertukar kehitaman seperti di penuhi darah beku.
“Tiap hari, dia termenung. Dia mengeluh, kenapalah dia sakit macam ni. Kenapa dia, bukan orang lain? Apa salah dia? Kasian betul saya tengok,” kata Arifin. Wajahnya sayu
“Hidup kami pun jadi tak terurus macam dulu”.
Di sebabkan doktor tempatan gagal menyembuhkan penyakit Niza, Arifin membawa isterinya ke Singapura. Hampir sebulan mereka di sana dan banyak wang di habiskan namun pulang dengan hati kecewa. Doktor di negara itu juga tidak dapat mencari penawar keadaan penyakit berkenaan.
“Sekarang ni, keadaan isteri saya dah bertambah teruk. Bila malam saja dia meraung, meracau dan menangis-nangis. Jadi, saya harap ustaz dapatlah tolong serba sedikit sebab dah habis ikhtiar saya mengubatnya cara moden,”tambah Arifin.
“InsyaAllah.” Balas saya.
Tapi saya mula terasa pelik. Perasaan ingin tahu mula bercambah kerana berdasarkan pengalaman, kata-kata yang diluahkan semasa seseorang yang meracau dapat membantu kita merawatnya. Ini kerana semasa meracau itulah dia meluahkan segala yang terbuku di hati.
“Apa yang dia cakap masa meracau tu?”
“Macam-macam ustaz. tapi ada waktunya dia minta ampun maaf daripada saya. Saya tanya kenapa? . Dia tak cakap, Cuma minta maaf saja. Yalah. orang dah sakit memang macam tu,”kata Arifin.
Saya cuma mendiamkan diri. Mengiakan tidak, menggeleng pun tidak. Setelah berbincang lama, dia meminta diri . Sebelum pulang, saya berjanji untuk ke rumah Arifin pada malam esoknya.
“Datang ya, ustaz . Saya tunggu,”katanya sambil mengangkat punggung.
Dia kemudiannya melangkah lemah meninggalkan pejabat saya. Seperti yang dijanjikan, saya sampai ke rumahnya selepas isyak.
“Jemput masuk ustaz,”Arifin memperlawa sambil membawa saya ke sebuah bilik.
“Dia baring dalam bilik ni. Ustaz jangan terkejut pula tengok muka dia. Orang rumah saya ni sensitif sikit,” bisiknya sebelum kami masuk ke bilik berkenaan.
Sebaik pintu di buka, kelihatan seorang wanita berselimut paras dada terbaring mengiring mengadap ke dinding.
“Za. Ni Ustaz Nahrawi datang,”kata Arifin perlahan sambil memegang bahu isterinya. Dengan lemah, Niza menoleh. MasyaAllah memang keadaan Niza sangat menyedihkan . Wajahya penuh dengan bintil-bintil yang menggerutu. Matanya terperosok ke dalam manakala tulang pipi membojol seperti bongkah batu yang membayang dipermukaan tanah. Badannya pula kurus cengkung dan kepala separuh botak menandakan dia sudah lama menderita. Niza cuma tersenyum tawar memandang saya. Saya dekati dia dan selepas lima minit meneliti keadaannya, saya panggil Arifin ke sudut bilik.
Dengan suara separuh berbisik, saya bertanya;”Pin, saya nak tanya sikit, tapi sebelum tu minta maaflah kalau nanti awak tersinggung”.
“Tak adalah,ustaz. Tanyalah, saya tak kisah,” jawab Arifin.
“Err,. dari mana datangnya bau yang.” soal saya, tapi tak sanggup nak menghabiskannya. Bau yang saya maksudkan itu agak busuk.
“Ooo. mmm, dari alat sulit dia,”kata Arifin perlahan.
“Keluar lendir bercampur nanah.”
Saya tidak memanjangkan lagi topik itu kerana tidak mahu memalukanArifin dan isterinya. Lagi pun tidak manis untuk bertanya tentang hal- hal yang seperti itu.
Sebelum kami duduk semula di sisi Niza, saya memberitahu Arifin, kadangkala di timpa penyakit sebegini sengaja di turunkan balasan oleh Allah kerana ada melakukan dosa atau derhaka kepada ibu atau bapa. Lantas saya bertanya, adakah Niza sudah meminta ampun daripada ibu bapanya.
“Sudah ustaz. Dengan emak dan ayah nya saya pun sudah.”
“Kalau macam tu, baguslah,”kata saya.
Setelah merawat Niza dengan doa dan ayat yang dipetik dari al-Quran, saya meminta diri. Sebelum itu saya nasihatkan Arifin dan Niza serta keluarga mereka supaya bersabar dengan ujian Allah.
“Sama-samalah kita berdoa supaya dia sembuh,” kata saya sebelum meninggalkan rumah Arifin.
Sudah ketentuan Allah, rupa-rupanya keadaan Niza menjadi bertambah parah. Perkara ini saya ketahui apabila Arifin menghubungi saya beberapa minggu kemudian. Menurut kawan saya itu, isterinya kini kian teruk racaunya.
Memang benar. Bila saya menziarahnya petang itu, Niza kelihatan semakin tenat. Sekejap-sekejap dia meracau yang bukan-bukan. Malah saya pun tidak dikenalinya lagi.
Sebelum pulang saya menasihatkan Arifin supaya melakukan solat hajat memohon ke hadrat Ilahi supaya menyembuhkan isterinya. Nasihat saya itu dipatuhi namun beberapa hari kemudian Arifin menalifon lagi. Kali ini suaranya lebih sedih, seperti hendak menangis.
“Sekarang barulah saya tau kenapa dia jadi macam tu”
“Kenapa?”pantas saya bertanya…
“Sejak dua tiga malam lepas, dia minta ampun daripada saya dan ceritakan segala-galanya”. Arifin menyambung ceritanya;
Malam itu saya terkejut sebab semasa meracau isteri saya minta ampun kerana telah mengenakan ilmu kotor kepada saya. Kata Niza, dia telah memasukkan darah haid dan air maninya ke dalam makanan saya.
Saya tanya “Kenapa?”
Dia jawab, supaya ikut kata-katanya dan tak cari perempuan lain.
“Tambah saya kesal, selepas itu dia meminta ampun pula kerana telah berlaku curang kepada saya. Kata Niza, dia lakukan perbuatan tu selepas saya ditundukkan dengan ilmu hitam.”
Saya tanya, masa bila awak buat? Dia jawab semasa ketiadaan saya, tidak kira lah semasa saya bertugas di luar daerah. Semasa keluar seorang diri, dia telah membuat hubungan sulit dengan beberapa lelaki.
“Niza sebutkan nama lelaki-lelaki itu, tapi saya tak kenal. Kata Niza, hubungan mereka bukan setakat kawan saja, malah sudah ke tahap zina. Kerana itu dia minta berbanyak-banyak ampun daripada saya.
Dia minta saya maafkan.”Saya tak sangka betul, ustaz. Madu yang saya beri, racun yang dibalasnya. Patutlah selama ini bila berdepan dengan dia saya jadi hilang pertimbangan. Saya jadi lemah, rasa diri saya kerdil, takut nak membantah. Sudahlah begitu, dia jadi perempuan.” Kata Arifin tanpa sanggup menghabiskan kata-katanya. Termenung saya mendengar ceritanya itu.
Tidak saya sangka Niza sanggup berkelakuan demikian kerana Arifin bukan orang sebarangan. Arifin berpelajaran agama dan setia kepada isterinya. Budi bahasa pun elok.
“Kalau sudah begitu bunyinya, saya rasa awak maafkanlah dia,”kata saya.
Selain itu saya mencadangkan kepada Arifin supaya merelakan isterinya pergi.
Kata saya, mungkin nyawa isterinya itu terlalu sukar meninggalkan jasad kerana dia mahukan keampunan daripada suaminya terlebih dahulu.”
Lagipun, dia sudah terlalu menderita, sampai badan tinggal tulang, kepala pun dah nak botak. Doktor pula sudah sahkan penyakit dia tidak dapat disembuhkan lagi. Jadi, pada pandangan saya, daripada dia terus azab menanggung seksaan sakaratulmaut, adalah lebih baik kalau awak relakan saja dia pergi.
Saya tau ia susah nak di buat, tapi keadaan memaksa.”
“Ampunkan dia?” Arifin bertanya balik.
“Dia dah derhaka dengan saya, buat tak senonoh dengan lelaki lain, kenakan ilmu sihir kepada saya, ustaz mau saya maafkan dia?”tingkah Arifin dengan suara yang agak keras.
Mungkin dia terkejut.
“Ya. dia pergi dengan aman dan awak pula dapat pahala,” jelas saya. Saya terus memujuknya supaya beralah demi kebaikan isterinya. Saya katakan, yang lepas itu lepaslah. Lagi pun Niza sudah mengaku dosanya, jadi adalah lebih baik Arifin memaafkannya. Mungkin dengan cara itu Niza akan insaf dan meninggal dengan mudah.
“Takkan awak nak biarkan dia menderita? Awak nak pukul dia? Maki dia? Tak ada gunanya. Maafkan saja dia dengan hati yang benar-benar ikhlas,” jelas saya.
Setelah puas memujuk, akhirnya Arifin mengalah juga. Lalu saya nasihatkan supaya dia bacakan surah Yasin tiga kali dan ulangkan ibu Yasin (salaamun qaulam mirrabir rahim) sebanyak tujuh kali.
“Buat malam ni juga. Lepas itu tunaikan solat,” kata saya. Seminggu kemudian Arifin menelefon saya. Dengan sedih beliau memaklumkan isterinya sudah meninggal dunia. Tambah kawan saya itu, Niza pergi tanpa sesiapa sedari kerana ketika itu dia sedang menunaikan solat Isyak. Bila kembali, dia lihat isterinya tidak bernyawa lagi.
“Tapi Alhamd ulil lah, sebelum pergi dia sempat minta ampun daripada saya sekali lagi kerana menderhaka. Marah, memang marah, tapi bila dia pegang tangan saya sambil menangis dan kemudian minta ampun, tidak sanggup juga rasanya untuk membiarkan dia pergi dalam keadaan tanpa kemaafan daripada saya. Ustaz, saya dah ampunkan dia.
“Namun demikian, kata Arifin, lendir dan nanah busuk masih lagi mengalir daripada alat kelamin Allahyarham isterinya itu sehinggalah mayatnya dikebumikan.
Kepada wanita, kutiplah pengajaran dari cerita ini. Kepada lelaki, hati-hatilah dalam memilih isteri, jangan pandang hanya pada rupa.

Derita Yang Mengundang Bahagia

Kisah ini berlaku di sebuah kampung yang terletak di daerah Muar, Johor. Puan Salmah (bukan nama sebenar), kalau sekali pandang pada raut wajah yang tenang dan lembut itu, tentu kita tidak sangka beliau pernah menanggung penderitaan yang amat hebat.
Segalanya bermula selepas dia dikahwinkan dengan seorang pemuda pilihan orang tuanya di kampung tersebut. Pada awal perkahwinan mereka, rumahtangganya aman dan harmoni. Tetapi sejak kelahiran anak sulung, suaminya mula berubah sikap.
Suaminya itu menjadi seorang penagih dadah dan banyak menghabiskan masanya bermain judi. Bila kalah berjudi, dia akan pulang ke rumah dan meminta duit daripada isterinya. Kalau tak diberikan, dia akan dipukul, disepak dan diterajang tanpa rasa belas kasihan walau sedikit pun. Begitulah setiap hari dilaluinya dengan perasaan takut, cemas dan menderita mengenangkan nasib diri serta keluarganya.
Akhirnya kerana tak tahan melihat penderitaan Salmah, ibunya menyuruh suami Salmah menceraikannya. Salmah pun diceraikan dan pulanglah dia ke rumah ibunya. Tidak lama selepas penceraian itu, datang pula seorang pemuda melamarnya. Kalau diikutkan rasa hati, dia sudah serik untuk berkahwin lagi. Tapi memikirkan masa depan anaknya, dia bersetuju.
Bak kata pepatah harapkan pagar, pagar makan padi. Lelaki yang diharapkan dapat membela nasibnya, rupa-rupanya menjadi pengikis hartanya pula. Nasibnya tak ubah seperti keluar dari mulut harimau masuk ke mulut buaya. Suami keduanya juga panas baran dan suka main perempuan. Seringkali dia menjadi mangsa sepak terajang kerana tak mahu memberinya duit. Sehingga lembik tubuh dikerjakan, barulah dilepaskannya.
Saban hari begitulah nasib yang akan diterimanya. Badannya semakin kurus, matanya cengkung, mukanya pucat dan badannya sudah tak bermaya lagi. Tubuhnya calar-balar dipukul dengan kayu ataupun penyangkut baju. Tak terkata betapa hancur hatinya ketika itu. Namun dia sendiri pun takut untuk mengadu kepada sesiapa. Pernah dia mengadu pada jirannya, bila suaminya dapat tahu, lagi teruk dia dibelasah. Sejak hari itu dia takberani lagi mengadu pada sesiapa pun.
Tetapi dia masih ada tempat pergantungan. Di sanalah dia mencurahkan segala penderitaan batin yang ditanggungnya selama ini. Seringkali dibisik-bisikkan pada dirinya; walau berat mana pun penderitaan yang ditanggungnya, masih ada lagi orang di dunia yang nasibnya lebih buruk lagi. Itulah saja yang diulang-ulangkan demi memujuk hati yang remuk itu.
Pasti Allah tidak sezalim itu untuk membiarkannya sebegitu. Tentu ada sesuatu yang berharga di sebalik penderitaan yang ditanggung selama ini. Saban malam sewaktu suaminya keluar berfoya-foya dengan perempuan lain, Salmah sujud mencurahkan rasa hati pada Allah s.w.t.. Dia rasa tenang, dapat berbisik-bisik dengan ‘Kekasih’nya tanpa diganggu. Tidak pernah dirasakan ketenangan yang sebegitu rupa dalam hidupnya. Tenang kerana dapat tempat yang sewajarnya. Dia dapat rasakan cintanya berbalas.
Kini barulah dia memahami apa erti di sebalik kisah hidupnya yang terlalu tragis itu. Mengapa dua kali dia dipertemukan dengan suami yang panas baran? Rupanya, Allah mahu dia meletakkan rasa cinta dan tempat pergantungannya pada Dia. Bukan pada makhluk yang serba lemah itu (suaminya). Kepada isteri-isteri yang sedang menghadapi masalah seperti puan Salmah ini ataupun menderita akibat dimadukan oleh suami, jadikanlah penderitaan puan Salmah ini sebagai iktibar.
Sejak hari itulah puan Salmah mula berjinak-jinak dengan ceramah agama. Selama ini dia terlalu jahil dalam selok-belok agama. Mungkin kerana kegagalan memikat hati suami menyebabkan suaminya mencari perempuan lain.
Setiap kali belajar agama, dia cuba mengamalkannya. Setiap kali suaminya pulang ke rumah, dia sudah bersiap dengan pakaian yang mengghairahkan, senyuman yang manis dan bersedia untuk memenuhi hajat suaminya. Suaminya terkejut besar melihatkan perubahan pada isterinya itu. Macam-macam dikata pada isterinya. Buang tabiatlah, sengaja nak gunakan ilmu sihirlah dan berbagai-bagai lagi dikatanya. Tapi Salmah tetap melayani suaminya seperti mana yang dipelajarinya.
Walaupun dia telah berusaha memujuk suaminya, namun suaminya masih tergila-gilakan perempuan jalanan yang mengikis poketnya dari melayani isterinya di rumah. Bagi Puan Salmah memanglah tidak semudah itu seseorang boleh berubah. Walau bagaimanapun dia masih tetap bersabar dan memberi masa untuk suaminya berubah. Dia yakin suaminya juga sedang membuat perubahan diri. Buktinya suaminya sudah kurang memukul, menerajang mahupun menamparnya sejak kebelakangan ini. Kalaupun dia marah, dia akan terus keluar rumah dan tak balik-balik sampai dua tiga hari.
Walaupun puan Salmah mengetahui suaminya masih ‘main perempuan’, tapi bila tiap kali suaminya pulang ke rumah, dia akan berhias untuk suminya, berwangi-wangi dan melayan suaminya dengan manis muka. Sampaikan ibunya turut memprotes, “Kau ni dah gilakah? Apalah yang engkau layan sangat suami yang curang begitu. Dia bukan sayangkan engkau lagi. Dia tak heran dengan layanan engkau tu. Di luar pun dia boleh dapat lebih dari itu.”
“Biarlah dia buat begitu. Dia kan masih suami saya. Saya wajib melayaninya dan taat padanya. Dosa yang dibuat tu, itu antara dia dengan Allah.”
Begitulah saban hari dilayani suaminya sehinggalah akhirnya suaminya berubah hasil kesabaran dan akhlaknya itu. Sewaktu pihak kami menziarahinya, masih kelihatan parut-parut di tangannya, tapi dia cuba melindunginya kerana tidak mahu kami melihatnya. Dia juga tidak mahu gambarnya diambil.
Bila ditanya apakah rahsianya boleh melayani suaminya walaupun mengetahui perangai buruknya itu, dengan selamba dia menjawab, “Saya terhutang budi padanya. Kerana sikapnya itulah saya mendapat hidayah dari Allah.”
Begitulah sebuah kisah benar yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini. Masih ada lagi wanita yang berjiwa besar seperti Siti Asiah, sanggup bersabar menghadapi suami yang zalim. Walaupun mungkin penderitaannya tidak seberat penderitaan yang ditanggung oleh Siti Asiah yang berhadapan dengan kejahatan Firaun yang menghukum bunuh sesiapa yang tidak sujud padanya. Bagaimana dengan wanita-wanita hari ini yang bergelar isteri-isteri? Ramai wanita yang bertuah dikurniakan seorang suami yang penyayang dan bertanggungjawab. Sepatutnya setiap wanita mensyukurinya, jangan pula hanya pandai merungut, memendam rasa dan sering bermasam muka bila berdepan dengan suami. Tepuk dada, tanya iman.
Wallahu a’lam.


Petua-petua di bawah ini adalah petua turun temurun yang diceritakan oleh rakan-rakan. Aku kumpul dan compile jadi satu, senang nak rujuk kemudian hari. Mungkin ada yang dah pernah mengamalkannya. Apa salahnya kita berkongsi.
Sebelum aku teruskan, ada satu pesanan. Kalau tak yakin, jangan ikut. Petua-petua ini tidak mendapat pengiktirafan dari badan-badan kecantikan dunia. Hanya mendapat ‘pengiktirafan’ dari nenek moyang sahaja. Amalkan di bawah risiko anda sendiri.
Kurangkan peluh di wajah
Basuh wajah hingga bersih kemudian lap hingga kering. Seterusnya ambil ketulan ais dan lumurkan ke wajah anda hingga beberapa minit. Tunggu sehingga kering dan kenakan solekan pada wajah seperti biasa. Peluh di wajah akan berkurangan dan wajah anda kelihatan bersih berseri-seri.
Buah pinang atasi kegemukan
Masalah gemuk dan badan berlemak memang merunsingkan. Ada cara untuk mengatasinya. Buah pinang muda yang lembut dibelah dua lalu dicuci sebersih-bersihnya. Masak air dalam belanga. Rebus pinang muda hingga mendidih. Biarkan air rebusan pinang muda sejuk sebelum meminum airnya. Kesannya anda rasa lebih mudah membuang air besar dan semua lemak di dalam perut akan keluar melaluinya.
Melembabkan wajah
Sepotong tembikai yang masak dan sejuk diperah untuk mendapatkan jusnya. Tapis dan simpan jus tembikai di dalam bekas. Pupuk perlahan-lahan hampas tembikai ke seluruh wajah dan leher. Biarkan sehingga kering lalu percikkan sedikit air sejuk. Petua ini dipercayai dapa melambatkan proses penuaan dan menjadikan kulit awet muda.
Nenas putihkan kulit
Ambil bahagian dalam nenas yang keras (palu) lalu digosokkan pada kulit badan. Bilas tubuh sebersih-bersihnya. Amalkan setiap pagi dan petang. Insya-Allah, kulit akan menjadi putih dan berseri.
Rambut selembut sutera
Untuk memperolehi rambut selembut sutera serta mudah disisir, amalkan cara ini. Sekiranya anda bercadang membasuh rambut pada keesokan hari, lurutkan rambut dengan minyak bijan sebelum tidur. Keesokan harinya syampu rambut dan bilas sehingga bersih. Lap rambut anda sehingga kering lalu dirapikan dengan menggunakan minyak bayi atau minyak zaitun. Jika anda berambut lurus, anda boleh menyikat terus rambut anda sebaliknya bagi anda yang berambut kerinting biarkan seketika barulah disikat agar rambut tidak terputus dan bercabang.
Hilangkan bulu ketiak
Tumbuk lumat 15 biji jintan putih bersama lima butir kapur barus. Campurkan sedikit minyak tanah lalu disapukan pada bahagian ketiak. Lakukan beberapa kali. Insya-Allah, bulu ketiak akan hilang selepas mengulanginya beberapa kali.
Kulit cantik dan putih
Inginkan kulit cantik dan putih? Anda boleh lakukan sendiri di rumah tanpa perlu ke salun kecantikan. Caranya sangat mudah iaitu dengan hanya mengisarkan 1 cawan kelopak bunga mawar, 1 cawan kelopak bunga melur, 1/2 cawan oatmeal, 1 cawan susu putih, dan 1/2 cawan badam sehingga halus. Campurkan bahan yang telah dikisar ke dalam air mandian dan mandi seperti biasa. Seterusnya bersihkan tubuh anda dengan menggunakan air suam.
Selamat mencuba!
Wallahu a’lam.

Langkah Bestari Suami Mithali (Dato’ Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah)

Para isteri pun boleh baca
Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.
Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.
Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.
Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.
Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari?
Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.
Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.
Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.
Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.
Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.
Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.
Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.
Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil?
Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.
Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.
Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera.
Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.
Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.
Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang membeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?
Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.
Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.
Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.
Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.
Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.
Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.
Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.
Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.
Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.
Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.
Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.
Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.
Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.
Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.
Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?
Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.
Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.
Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.
Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.
Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.
Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.
Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel untuk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.
Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.
Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.
Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.
Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.
Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.
Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.
Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.
Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.
Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.
Wallahu a’lam

Dosa kita tidak payah tunggu balasan akhirat...

KELUH-kesah seorang isteri yang melahirkan rasa tidak senang hatinya dengan sikap bekas suami yang tidak mahu memberi nafkah kepada anak-anak yang ditinggalkan rupa-rupanya menarik perhatian ramai kaum wanita, khususnya ibu-ibu tunggal yang senasib dengannya.
Bukan sahaja ramai yang menelefon melahirkan isi hati masing-masing terpaksa menempuh masalah yang sama, tetapi juga melahirkan harapan agar kaum lelaki diberikan kursus oleh pegawai-pegawai agama tentang tugas mereka sebagai ayah kepada anak-anak mereka.
Seorang isteri yang cuma menamakan dirinya sebagai Zaniah sahaja ketika menghubungi penulis melahirkan rasa kecewanya kerana setiap kali ceramah yang disampaikan oleh penceramah-penceramah jemputan di masjid, surau atau di pejabatnya, cuma pandai menasihatkan kaum wanita menjaga suami masing-masing.
Tetapi penceramah tidak pernah menasihati kaum lelaki tentang tugas dan tanggungjawab mereka kepada anak-anak dan isteri serta rumah tangga.
"Ceramah yang biasa saya dengar tak habis-habis isteri mesti izinkan suami kahwin lain kalau mereka minta, jangan sekat nanti mereka buat dosa, mesti layan suami, tak layan masuk neraka, suami ketua keluarga mesti dihormati, jangan tengking suami, jangan melawan, mesti minta izin apa sahaja yang hendak dilakukan. Pendeknya macam-macam nasihatlah.
"Tetapi mereka tak pernah nasihatkan para suami supaya menjaga anak-anak dengan baik, tanggungjawab mereka kepada keluarga dan apa akan jadi jika mereka gagal dalam menjalankan tugas tersebut.
"Saya kira kalau seseorang suami itu baik, tahu tanggungjawab, mereka tak perlu risau isteri pergi Mahkamah Syariah tuntut nafkah, sebab isteri pun tak mahu susah payah, bukan senang nak dapatkan nafkah. Dan saya rasa penceramah-penceramah kita gagal dalam tugas paling utama ini. Tak payah cakap pasal membentuk isteri, sebab kalau yang tukang nak bentuk itu tak terbentuk dirinya menjadi suami dan ayah yang baik. Anak-anak akan hidup lebih sempurna kalau mendapat bimbingan ayah dengan baik. Ini ayah balik pukul 3 pagi, macam mana nak suruh anak belajar, dan balik jam 9 malam, sedangkan diri sendiri tak betul, cerita Zaniah lagi.
Sementara itu seorang isteri dalam surat yang difakskannya kepada penulis turut menceritakan masalahnya yang bukan sahaja tidak mendapat nafkah daripada suaminya, tetapi juga dilanda seribu masalah daripada ibu bapa mentuanya yang sentiasa merebut anak-anaknya.
Beliau menamakan dirinya sebagai Ita sahaja memberitahu dia telah bercerai dengan suaminya kira-kira empat tahun lalu. Puncanya kerana bekas suaminya suka sangat membuat hubungan sulit dengan ramai kaum wanita.
"Setelah kesnya terbongkar dan dia tidak boleh mengelak lagi, dia ceraikan saya sambil mendakwa bahawa saya tidak pandai layan suami. Kisah itu diceritakan kepada semua orang yang kenal saya, kepada kawan-kawan kami, kerana secara kebetulan tempat kerja kami berdekatan. Saya ditinggalkan dengan dua orang anak yang ketika itu baru berusia dua dan tiga tahun. Sekarang mereka berusia 5 dan 6 tahun dan sedang berada dalam tadika.
"Saya tak marah diceraikan, kerana itu memang sebaiknya sebab kalau bersama pun tidak ada gunanya, tetapi yang menaikkan darah saya ialah dia tak mahu bagi nafkah anak-anak. Kami bercerai tahun 1995, dua minggu sebelum Hari Raya dia rujuk dengan saya semula. Tetapi saya dapat tahu dia buat hubungan dengan ramai wanita yang sama tempat kerja dengannya. Siapa tak sakit hati.
"Oleh kerana tempat kami kerja dekat, macam-macam cerita yang saya dengar tentang dirinya. Bila saya tanya dia menafikan.
"Saya menyesal rujuk semula sebab lepas rujuk dia tinggal berasingan dengan saya, dia duduk menyewa di rumah rakan-rakan bujangnya. Sementara saya tinggal bersama anak-anak di rumah mentua saya, ibu dia sendiri.
"Perbuatannya sungguh menyakitkan dan memalukan saya, akhirnya kerana tidak ada jalan keluar maka kami bercerai lagi pada penghujung tahun 1995. Puncanya kali ini kerana dia suka memukul saya.
"Siapa tak marah isteri ditinggalkan sementara dia duduk menyewa dengan orang bujang, anak-anak jadi tanggungjawab saya sedangkan dia menghabiskan duit untuk dirinya sendiri. Sebelum itu, saya telah mengalami keguguran dan terpaksa dirawat di hospital. Namun jangankan bertanya khabar, menjenguk pun payah sekali.
"Setelah bercerai dia berjanji memberikan hak penjagaan anak kepada saya. Tetapi apabila sampai di Mahkamah Syariah dia telah memberitahu mahkamah hendak memberikan hak penjagaan anak kepada ibu bapanya.
"Perbuatannya membuatkan saya sakit hati dan terpaksa menggunakan khidmat peguam. Alhamdulillah, saya berjaya. Tetapi dia tidak puas hati dengan keputusan itu. Demi anak saya sanggup turun naik mahkamah selama setahun lebih.
"Kerana tak puas hati dia telah melarikan anak-anak saya dan membawanya ke rumah bekas mentua saya. Apabila saya dan adik saya pergi untuk mengambil kedua-dua orang anak saya, bekas ibu mentua saya telah memaki hamun saya konon itu haknya.
"Bukan itu sahaja dia telah menanggalkan baju yang anak-anak saya pakai, sebab pakaian itu dia yang beli. Saya rasa memang beliau nenek yang kejam. Sepatutnya dia membantu cucu-cucunya, ini tidak, dia sanggup lihat cucunya tidak berpakaian semasa saya ambil untuk bawa pulang ke rumah.
"Bekas bapa mentua saya seorang ustaz, tetapi perangainya tidak seindah gelaran yang dipikulnya. Dia mendakwa bahawa dialah lebih berhak mendapat cucu-cucunya dengan mengeluarkan fakta-fakta dari kitab fikah dan entah apa kitab lagi. Bab bercakap memang pandai tetapi tidak bertanggungjawab - zero.
"Walaupun saya mendapat hak penjagaan anak-anak tetapi tak pernah dapat nafkah untuk anak-anak seperti yang dituntut. Sudah beberapa kali naik Mahkamah Syariah tetapi semuanya gagal. Sebabnya bekas suami saya tak pernah hadir ke mahkamah menyebabkan beberapa kali kes tertangguh sampai lebih 3 tahun.
"Kerana tempat kerja kami dekat, ramailah yang hantar story menceritakan kisah dia dengan kekasih-kekasihnya yang tak pernah kekal, seorang daripadanya berperang sebab tak tahan kena tipu duit aja.
"Lepas itu, hubungannya terjalin dengan seorang gadis Indonesia yang bekerja secara kontrak. Setiap hari gadis tersebut dibawa balik ke rumah sewanya untuk memuaskan hawa nafsunya. Sehinggalah pada suatu hari saya dengar cerita dia telah tangkap khalwat dan dikenakan hukuman denda.
"Akhirnya mereka terpaksa berkahwin dengan gadis tersebut di Thailand. Kerana belanja kahwin memerlukan wang dia terpaksa membuat pinjaman persendirian di Bank Rakyat di samping mengeluarkan duit muka untuk beli kereta terpakai.
"Walaupun perkahwinan itu disembunyikan daripada pengetahuan majikan, tetapi terbongkar juga maka gadis Indon itu terpaksa dihantar balik setelah kontraknya tamat. Sebenarnya saya tak marah dia kahwin, tetapi dia sanggup meminjam untuk nikah, bukan untuk membayar nafkah anak.
"Orang berduit pakai kereta tak banyak masalah, tetapi orang tak berduit nak pakai kereta tentulah banyak masalah timbul, pertama kerana tak mampu, kedua kerana terpaksa membaiki kerosakan kereta selalu. Jadi mana ada duit.
"Bab itu pun saya tak peduli tetapi yang menyakitkan hati, dia buat saya susah dengan menyimpan sijil beranak anak-anak saya, ini sudah tentu menyusahkan saya untuk memohon mendaftarkan persekolahan mereka.
"Sudahlah tak bagi nafkah, nak sekolahkan anak pun susah. Saya tak minta duit dia, tetapi dia sengaja menyusahkan saya supaya anak-anak tak bersekolah.
"Pada hari terakhir persekolahan sebelum Hari Raya Aidilfitri saya dikejutkan dengan satu berita iaitu kedua-dua orang anak saya telah diambil oleh keluarganya tanpa memberitahu saya dulu. Alasannya mereka hendak beraya dengan anak-anak saya.
"Esoknya saya buat report pada polis untuk mengambil anak-anak saya di rumahnya kerana saya pasti jikalau saya pergi sudah tentu saya akan dimaki hamun seperti dulu.
"Saya juga telah membawa satu perintah dari pihak Mahkamah Syariah mengenai hak hadanah yang saya dapat. Pihak polis pergi bersama saya ke rumah dia tetapi dia dan anak-anak saya tiada di rumah dengan alasan anak-anak saya suduh dibawa keluar.
"Dalam pda itu bekas bapa mentua saya telah menceritakan kepada polis bahawa dia berhak ke atas anak-anak saya, tetapi dia malas hendak bising. Dengan perasaan hampa dan kecewa saya kembali ke bali polis dan membuat satu report lagi.
"Tindakan mereka memang menyakitkan hati, polis pun mereka boleh kelentong. Akhirnya saya terpaksa meminta peguam untuk menguruskan hal mengambil semula anak-anak saya itu. Tujuan mereka adalah semata-mata menyusahkan saya di samping menghabiskan wang saya untuk turun naik mahkamah dan bayaran duit peguam.
"Bagaimanapun saya terpaksa juga meminta peguam untuk memohon kepada Mahkamah Syariah supaya mengeluarkan perintah baru agar mereka tidak mengganggu anak-anak saya semasa bersekolah tadika. Dan tidak membenarkan mereka mengambil anak-anak saya tanpa izin.
"Pada pandangan saya bekas mentua dan suami saya ini memang suka menyusahkan saya dan memang mereka mahu menyusahkan hidup saya. Sebab mereka tahu Mahkamah Syariah tak boleh buat apa-apa, tak ada kuasa. Kini saya terpaksa berurusan dengan peguam.
"Tetapi faham-faham sahajalah kalau berurusan dengan peguam, sekali langkah sekali wang, kita perlu ada banyak duit untuk mendapatkah khidmat peguam. Dan inilah sebenarnya tujuan mereka supaya saya pokai tak berduit langsung. Dari satu pihak dia tak bagi nafkah. Memang niat mereka jahat terhadap saya bukan mereka hendak jaga sangat anak-anak saya, mereka memang benci, tetapi inilah sahaja jalan untuk menyakitkan dan menyusahkan hidup saya.
"Memang mereka boleh buat sesuka hati, itu hak mereka tetapi jangan lupa doa saya orang yang dianiaya, sebab itulah hidup keluarga mereka tidak pernah senang daripada dilanda pelbagai masalah. Kepada mereka saya harap berubahlah demi kebahagiaan diri sendiri dunia dan akhirat," demikian cerita Ita tentang masalah yang dihadapinya.
Benar juga kata Ita kalau para penceramah agama boleh membantu menasihatkan para suami tentang tugas dan tangguangjawab mereka pasti tidak ada masalah rumah tangga, terutama masalah anak-anak hidup terbiar, penagihan dadah dan lari daripada rumah, kerana itu semua ada kait-mengait dengan masalah didikan dalam rumah tangga sendiri.
Insaflah kegagalan kita hari ini akan dipersoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Dan tidak keterlauan kita katakan kadangkala kegagalan kita itu siang-siang lagi sudah mendapat balasan di dunia lagi, tak payah tunggu akhirat. Oleh itu insaflah.


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ عَبْدُكَ، ابْنُ عَبْدِكَ، ابْنُ أَمَتِكَ، نَاصِيَتِيْ بِيَدِكَ، مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ، عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ، أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ، سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ، أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِيْ كِتَابِكَ، أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ، أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِيْ عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ، أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيْعَ قَلْبِيْ، وَنُوْرَ صَدْرِيْ، وَجَلاَءَ حُزْنِيْ، وَذَهَابَ هَمِّيْ.
“Ya Allah! Sesungguhnya aku ada-lah hambaMu, anak hambaMu (Adam) dan anak hamba perempuanMu (Hawa). Ubun-ubunku di tanganMu, keputusan-Mu berlaku padaku, qadhaMu kepadaku adalah adil. Aku mohon kepadaMu dengan setiap nama (baik) yang telah Engkau gunakan untuk diriMu, yang Engkau turunkan dalam kitabMu, Eng-kau ajarkan kepada seseorang dari makhlukMu atau yang Engkau khusus-kan untuk diriMu dalam ilmu ghaib di sisiMu, hendaknya Engkau jadikan Al-Qur’an sebagai penenteram hatiku, cahaya di dadaku, pelenyap duka dan kesedihanku.” (HR. Ahmad 1/391. Menurut pendapat Al-Albani, hadits tersebut adalah sahih.)
اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ.
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.” (HR. Ahmad 1/391. Menurut pendapat Al-Albani, hadits tersebut adalah sahih.)


Bismillah, Walhamdulillah Wassalatu Wassalamu`Ala Rasulillah, Wa'ala Aalihie Wasahbihie Waman Walaah
Hiburan sejati ialah hiburan yang bertapak di hati. Ia boleh membawa hati yang tenang. Syarat bagi ketenangan hati itu ialah dengan mengisi keperluan asasinya iaitu iman. Firman Allah Subhanahu wa ta‘ala dalam Al-Qur‘an yang tafsirnya :
“Orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikir kepada Allah. Ketahuilah! Dengan zikir kepada Allah itu, tenang tenteramlah hati manusia”.
(Surah Al-Ra‘ad: 28)
Oleh itu orang yang beriman akan mendapat hiburan dengan cara berhubung dengan Allah dengan melaksanakan perintah, kewajipan, melakukan perkara-perkara yang disunatkan seperti zikir, puasa, sedekah dan lain-lain seumpamanya, berinteraksi dengan alam ciptaan Allah, dan menerima segala ketentuan daripada Allah Subhanahu wa Ta‘ala.
Apabila melaksanakan perintah Allah, mereka terhibur kerana merasakan perintah itu datang daripada kekasihnya. Kalau yang menyuruh itu kekasih, tidak ada yang disusahkan bahkan kegembiraan yang akhirnya membawa ketenangan. Mereka rasa seronok dan terhibur dengan ibadah tersebut.
Orang mukmin juga rasa terhibur dengan warna kehidupan yang dicorakkan oleh Allah. Hatinya sentiasa bersangka baik dengan Allah, membuatkannya tidak pernah resah. Apabila diberi nikmat mereka rasa terhibur, lalu bersyukur. Diberi kesusahan, mereka terhibur, lalu bersabar. Mereka yakin dengan firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya :
“(Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: “Ugama Islam yang kami telah sebati dengannya ialah): Celupan Allah (yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam); dan siapakah yang lebih baik celupannya selain daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat”.
(Surah Al-Baqarah: 138)
Orang yang beriman juga akan terhibur apabila melihat alam ciptaan Allah Subhanahu wa Ta‘ala. Mereka merasa tenang, bahagia dan gembira melihat pantai, bukit bukau, langit, laut dan sebagainya. Melihat, mendengar dan berfikir tentang keindahan itu sudah cukup bagi mereka merasai keindahan alam dan kebesaran penciptaNya. Sifat sedemikian merupakan sifat orang-orang yang bertaqwa iaitu orang yang berusaha memelihara dirinya daripada menyalahi hukum dan undang-undang Allah Ta‘ala. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala tafsirnya :
“Sesungguhnya pertukaran malam dan siang silih berganti, dan pada segala yang dijadikan oleh Allah di langit dan di bumi, ada tanda-tanda (yang menunjukkan undang-undang dan peraturan Allah) kepada kaum yang mahu bertaqwa”.
(Surah Yunus: 6)
Selain itu mereka ini dapat menghayati maksud sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya:
“Sesungguhnya Allah itu indah. Dia suka keindahan”.
(Hadis riwayat Muslim )
Islam tidak menolak hiburan dari luar selama hiburan luar itu boleh menyumbang dan menyuburkan lagi hiburan dalaman hati dengan syarat ia mematuhi syariat. Alunan ayat suci Al-Qur‘an, selawat yang memuji Nabi, lagu yang menyuburkan semangat jihad, puisi atau syair yang menghaluskan rasa kehambaan kepada Tuhan, pasti akan menyuburkan lagi iman mereka. Firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala yang tafsirnya:
“Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu kitab suci Al-Qur‘an yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah”.
(Surah Al-Zumar: 23)
FirmanNya lagi yang tafsirnya :
“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementerlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah”.
(Surah Al-Anfaal: 2)
Dan firmanNya lagi yang tafsirnya :
“Iaitu orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gerun gementarlah hati mereka, dan orang-orang yang sabar terhadap kesusahan yang menimpa mereka, dan orang-orang yang mendirikan sembahyang, serta orang-orang yang mendermakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepadanya”.
(Surah Al-Hajj: 35)
Semua ibadat jika dilaksanakan dengan penuh perhatian, pasti akan memberi ketenangan jiwa, lihat sahaja ibadat sembahyang, sekalipun merupakan suatu kewajipan orang Islam, ia juga suatu hiburan yang kekal yang menjadikan hati orang yang beriman dan bertaqwa itu terhibur dengan sembahyang kerana mereka terasa sedang berbisik-bisik, bermesra, mengadu dan merintih dengan kekasih hatinya iaitu Allah Subhanahu wa Ta‘ala.
Hal ini telah dijelaskan oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bahawa dengan sembahyang, hati orang beriman dan bertaqwa sudah terhibur, Baginda bersabda yang maksudnya :
"Di antara kesenangan dunia yang aku sukai ialah wanita, wangi-wangian dan penenang hatiku adalah sembahyang”.
(Hadis riwayat Al-Nasa‘ei)

Mencari keredhaan Allah

DIALAH Yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah daripada rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatnya dan takutilah kemurkaan-Nya). (Surah al-Mulk : 15)HuraianIslam tidak melarang kita mencari kesenangan di dunia. Walau bagaimanapun suatu masa nanti setiap yang bernama manusia itu akan menemui mati. Maka, apakah bekalan yang harus disediakan sebelum mati itu? Sudah tentu semasa seseorang itu masih hidup, bekalan berupa amal soleh sama ada usaha, amal, akhlak, kerja dipersiapkan. Sebab itulah dikatakan bahawa "Dunia adalah ladang akhirat". Maksudnya di akhirat kelak, wajib bagi seseorang Muslim itu dipertanggungjawabkan akan apa yang telah dilakukannya semasa di dunia. Maka jika semasa di dunia, hidup seseorang itu dipenuhi dengan perkara maksiat seperti pergaulan be-bas, rasuah, mengkhianati orang lain, pecah amanah atau sebagainya, sudah tentu bekalan yang akan dibawa adalah berbentuk dosa dan maksiat kepada Allah, begitulah sebaliknya. Sesungguhnya dunia adalah ibarat air laut. Semakin diminum airnya yang masin terasa hausnya, samalah keadaannya dengan kesenangan dunia yang jika semakin dikejar, tidak akan pernah merasa puas, apalagi jika pendidikan agama yang dimiliki seseorang itu terlalu dangkal (sedikit) menjadikan orang yang sedemikian ini tergolong sebagai orang yang kufur dengan nikmat Tuhan-Nya dan tidak takut melakukan maksiat. Justeru Allah s.w.t. menyuruh kita supaya menggunakan nikmat pemberian-Nya untuk perkara- perkara kebaikan, bukan kemungkaran ataupun kejahatan kerana kepada Dialah kita akan dikembalikan.KesimpulanKehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang bersifat sementara. Namun Islam tidak menafikan akan kepentingan dunia kerana dunia adalah masa untuk kita bercucuk tanam dan akhirat adalah masa untuk kita menikmati hasilnya. Maka, tidak ada alasan lagi untuk kita tidak memanfaatkan keperluan kehidupan dunia sebagai saham untuk keuntungan di akhirat kelak kerana orang yang bersyukur dengan nikmat Allah s.w.t. adalah mereka yang menggunakan segala nikmat yang dikurniakan itu untuk mencari keredhaan Allah s.w.t. dan takut melakukan perkara-perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah s.w.t. kerana yang demikian itu (maksiat dan kejahatan) umpama serangga perosak yang akan memusnahkan segala kebaikan yang dilakukan sebelumnya.


~~~ Mukaddimah ~~~
Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu. Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya. Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu. Sejajar dengan itu maka terbitlah halaman web ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti. Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita. ~~~~~~~ InsyaAllah ~~~~~~~

~~~ Melawat orang yang sakit dan hikmahnya ~~~
Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :
Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.
Oleh itu, kita hendaklah sabar dan redha di atas dugaan yang telah diberikan Allah kepada kita dan berusahalah mencari ubatnya sebab Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud 'Tiap-tiap penyakit ada ubatnya kecuali mati'.
Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud :
'Menziarah/melawat orang yang sakit pada permulaan masa sakitnya itu adalah Fardhu (wajib) dan kemudiann daripadanya Sunat, tidak lebih dari 3 hari'.
Ketika berada dekat dengan orang sakit, bacalah doa ini berulang kali,
Umat Islam amat menghargai kita melawat orang sakit terutama jika saudara-mara kita yang sakit begitu juga kalau jiran-jiran kita, walaupun jiran kita bukan dari golongan orang Islam.
Apa yang perlu di lakukan ketika menghadapi seseorang yang dalam keadaan nazak?
Perlu berada di sisinya.
Sentiasa mengingatkannya dengan kalimah Syuhadah iaitu :
Ash-hadu allah illaha illallah.....(cari tulisan jawi !!!!!!)
di telinganya dan hendaklah dimadkan bacaan kalimah tersebut. Manakala rakan-rakan yang lain membaca Al-Quran atau Yasin.
Pesakit hendaklah ditelentangkan menghala ke Qiblat dan qiam tangannya.

~~~ Apabila sah matinya ~~~
Apabila seseorang itu telah disahkan matinya, perkara-perkara berikut hendaklah dilakukan :
Tukarkan pakaiannya dan bersihkan kekotoran yang keluar dari duburnya.
Rapatkan kedua belah matanya.
Qiamkan tangannya seperti dalam sembahyang.
Rapatkan mulutnya.
Ikat dagunya dan simpul di atas ubunnya.
Luruskan kakinya.
Ikatkan kedua ibu jari kakinya.
Letakkan di tempat yang tinggi.
Hadapkan ke Qiblat.

~~~ Mengurus Jenazah ~~~
Mengurus jenazah orang Islam, merupakan fardhu kifayah, yakni apabila sudah dikerjakan oleh sebahagian dari orang Islam yang lain, maka yang lainnya tidak berdosa, akan tetapi apabila tidak seorang pun yang mengerjakan kewajipan tersebut, maka semua orang Islam dalam satu kampung atau kawasan tersebut akan berdosa.
Di antaranya yang wajib kita kerjakan dalam mengurus jenazah ialah :
Mengkafankan jenazah.
Solat ke atas jenazah.

~~~ Orang yang berhak menguruskan Jenazah ~~~

Orang yang berhak dan lebih afdal untuk menguruskan jenazah ialah dari kalangan keluarganya atau warisnya yang terdekat misalnya ; anaknya sendiri kalau simati bapanya.
Kalau warisnya tidak ada kemampuan atau pengalaman, bolehlah diminta Imam atau Bilal di kawasan tersebut untuk menguruskannya.

~~~ Perkara-perkara yang perlu diuruskan oleh Warisnya ~~~(Kandungan)
Waris yang tertua hendaklah berpakat/berbincang berhubung dengan kematian.
Urusan di Balai Polis bagi melapurkan kematian.Nota : Sekiranya jenazah itu meninggal di Hospital cukup dengan surat kebenaran atau pengesahan dari doktor.
Membeli keperluan untuk urusan memandi dan mengkafankan mayat.
Menentukan bilal untuk memandikan mayat.
Urusan menggali kubur.
Menentukan Imam untuk sembahyang mayat.
Menguruskan kenderaan untuk jenazah.
Ucapan takziah.

~~~ Sifat-sifat yang mesti ada pada seseorang yang hendak menguruskan Jenazah ~~~
Sifat berani.
Mempunyai kemahiran dan ilmu yang cukup.

~~~ Persediaan dan keperluan untuk memandikan Jenazah ~~~
Sediakan tempat mandi.
Sabun mandi.
Air daun bidara.
Air bersih.
Sugi - 7 batang.
Sarung tangan - 3 atau 5.
Sedikit kapas.
Air kapur barus.
Baldi serta gayong.
Sebelum memandikan mayat, pastikan dahulu kubur telah digali dan peralatan mengkafan mayat telah disediakan seperti :
Kain putih (bidang 45") - 20 meter bagi dewasa
Kapur barus
Air mawar
Minyak wangi (Minyak Attar)
Tikar jerami
Bantal (dari daun pandan)
Tempat mandi yang khas.

~~~ Cara memandikan Jenazah ~~~
Letakkan mayat di tempat mandi yang disediakan.
Tutup seluruh anggota mayat kecuali muka.
Semua Bilal hendaklah memakai sarong tangan sebelah kiri.
Sediakan air sabun.
Sediakan air kapur barus.
Istinjakkan mayat terlebih dahulu.
Angkat sedikit bahagian kepalanya sehingga paras dadanya.
Mengeluarkan kotoran dalam perutnya dengan menekan atau mimicit-micit perutnya secara perlahan-lahan dan hati serta kotoran dalam mulutnya dengan menggunakan kain alas atar tidak tersentuh auratnya.
Siram dan basuh dengan air sabun sahaja dahulu.
Kemudian gosokkan giginya, lubang hidung, lubang telinga, celah ketiaknya, celah jari tangan dan kakinya dan rambutnya.
Selepas itu siram atau basuh seluruh anggota mayat dengan air sabun juga.
Kemudian bilas dengan air yang bersih seluruh anggota mayat sambil berniat :

Lafaz niat memandikan jenazah lelaki :
"Sahaja aku memandikan jenazah (lelaki) kerana Allah Taala"
Lafaz niat memandikan jenazah perempuan :
"Sahaja aku memandikan jenazah (perempuan) kerana Allah Taala"
Telentangkan mayat, siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih.
Siram sebelah kanan 3 kali.
Siram sebelah kiri 3 kali.
Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang.
Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula.
Telentangkan semula mayat, ulangi menyiram seperti bil. 13 hingga 17.
Lepas itu siram dengan air kapur barus.
Lepas itu wudukkan mayat.
Lafaz niat mewudukkan jenazah lelaki :
"Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (lelaki) ini kerana Allah s.w.t"

"Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (perempuan) ini kerana Allah s.w.t"
Cara mewudukkan jenazah ini iaitu dengan mencucurkan air ke atas jenazah itu bermula dari muka dan akhir sekali pada kakinya, sebagaimana melaksanakan wuduk biasanya. Jenazah lelaki hendaklah dimandikan oleh lelaki dan mayat wanita hendaklah dimandikan oleh perempuan.
Siram dengan air sembilan.
Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat.
Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan.
Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya.
Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat, hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut, kuku dll).
Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya.

~~~ Cara-cara mengkafankan jenazah ~~~
Pertama :
Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun, kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil, setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol.
Kedua :
Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut.
Ketiga :
Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain :1. Kemaluan2. Wajah (muka)3. Kedua buah dada4. Kedua Telinga5. Kedua siku tangannya6. Kedua tumitnya
Keempat :
Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan.
Kelima :
Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagian-bahagian yang telah disebutkan di atas.

Keenam :
Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah, kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan.
Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Sebelum diikat di bahagian kepala, benarkan warisnya melihat atau menciumnya.Tulislah kalimah "ALLAH dan MUHAMMAD" di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi.
Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi.

~~~ Solat Jenazah ~~~
Dalam mengerjakan solat jenazah, yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang.
Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki.
Adapun hukum solat jenazah ini adalah Fardhu Kifayah seperti hal menguruskannya.
Cara mengerjakan Solat JenazahBagi jenazah lelaki, Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu.Bagi jenazah perempuan, Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu.Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah, diperbolehkan di dalam masjid, di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih.
Rukun Solat JenazahSolat jenazah berbeza dengan solat-solat yang lain kerana cara mengerjakannya hanya dengan berdiri dan takbir empat kali tanpa rukuk dan sujud, juga tidak perlu azan dan iqamat. Adapun rukunnya ada empat :i. Niat mendirikan solat jenazah yang dimaksudkanii. Berdiri bagi yang berkuasa.iii. Bertakbir empat kali.iv. Salam
Lafaz niat solat jenazah :a. Lafaz niat solat jenazah lelaki secara persendirian :
"Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini dengan empat takbir fardhu kifayah kerana Allah Taala"
b. Lafaz niat untuk jenazah perempuan secara persendirian :
"Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini dengan empattakbir fardhu kifayah kerana Allah Taala"
c. Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Imam.
"Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala"
d. Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Imam.
"Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala"
e. Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Makmum
"Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala"
f. Lafaz niat untuk jenazah perempuan bagi Makmum
"Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala"
Bacaan dan Doa dalam Solat Jenazah.
Takbir yang pertama :
Membaca lafaz :

Allahu Akbaru (Allah Maha Besar).
Kemudian dilanjutkan dengan membaca Al-Fatihah :
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi maha Penyayang.
Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam.
Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Yang berkuasa mengadili pada hari pembalasan.
Hanya kepada Mu kami menyembah dan hanya kepada Mu kami memita segala pertolongan.
Tunjukkanlah kami jalan yang lurus.
Iaitu Jalan orang yang engkau kurniakan nikmat ke atras mereka, bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan jalan orang-orang yang sesat.
b. Takbir yang kedua.
Membaca lafaz seperti pada takbir pertama, kemudian dilanjutkan dengan membaca selawat atas Nabi Muhammad s.a.w :

"Ya Allah! Berilah rahmat atas penghulu kami Muhammad s.a.w dan atas keluarganya sebagaimana Engkau telah memberi rahmat pada Nabi Ibrahim dan keluarganya. Dan berkatilah atas Nabi Muhammad s.a.w. dan atas keluarganya. Sebagaimana Engakau memberkati Nabi Ibarahim dan atas keluarganya. Pada seluruh alam. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji dan Maha Mulia".
c. Takbir yang ketiga :
Selepas takbir yang ketiga hendaklah membaca doa untuk memohonkan ampun pada si mati :

"Ya Allah! Ampunilah dia dan kasihanilah dia dan sejahterakanlah serta ampunilah dosa kesalahan dia. Dan muliakanlah kedatangannya dan luaskanlah tempat masuknya (kuburnya) dan bersihkanlah dia dengan air salju dan embun, bersihkanlah dia dari segala dosa dan sebagaimana kain putih yang bersih dari segala kotoran dan gantikanlah baginya rumah yang lebih baik dari rumahnya dan gantikanlah isteri yang lebih baik dari isterinya dan gantikanlah keluarga yang lebih dari keluarganya dan peliharalah (hindarkanlah) dia dari seksa kubur dan seksa neraka."

d. Takbir yang ke empat.
Selepas mengangkat takbir yang keempat hendaklah membaca doa seperti di bawah ini :

"Ya Allah ! Janganlah kiranya pahala tidak sampai pada kami dan janganlah Engkau memberi pada kami fitnah sepeninggalannya dan ampunilah kami dan dia dan bagi saudara -saudara kami yang telah mendahului kami dengan imam dan janganlah menjadikan gelisah (dengki) dalam hati kami pada orang-orang yang beriman, Ya Allah! Ya Tuhan kami sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Selanjutnya yang terakhir adalah memberi salam dan palingkan ke kanan dan ke kiri