Wednesday, April 15, 2009

Cuti.... cuti.... cuti....

Selama saya menjadi cikgu ni, pada masa-masa tertentu kadang-kadang kita akan merasa bosan mengajar dan mengharapkan cuti untuk merehatkan otak yang berserabut dengan tugasan dan kerenah murid. Ini memang tidak dapat dinafikan dalam dunia guru dan saya rasa semua guru pun tentu turut merasakannya.Semasa membelek-belek majalah APO (yang menjadi penawar jiwa saya sebagai seorang guru kerana kelakarnya yang cukup umph), saya terbaca sebab-musababnya guru suka cuti...berikut ialah hujah yang ditulis dalam majalah APO...kalau anda terbaca hujah ini, fikir-fikirkanlah..haha...
KENAPA GURU SUKA CUTI?
Penulis: Nadia
INGAT budak sekolah je yang suka kalau dapat cuti? Tak kurang jugak ngan cikgu-cikgi kat sekolah-sekolah tu...diorang lagilah suka bila dapat bercuti. Hmm..banyak benda dapat dihindarkan mahupun dibuat bila tiba hari cuti.
1. Tak payah menghadap anak-anak murid yang menyakitkan hati dan tak pernah nak dengar cakap cikgu. Cikgu mengajar ikhlas tapi anak-anak murid yang 'tegar' ni macam tak ambik kisah je. Memang dia tak kisah pun, tak lulus periksa pun boleh kerja best, gaji besar apa...betul kan?
2. Tak payah nak mengajar subjek-subjek yang dipaksa untuk mengajar di sekolah. Memang zaman sekarang ni banyak cikgu kena jadi 'cikgu serba boleh'. Sepatutnya ajar Pendidikan Jasmani je tapi dialah juga cikgu Geografi, Matematik, Sejarah dan macam-macam lagi. Kesian cikgu-cikgu camni kan...tak nak ajar, dah tugas, bila cuti tentulah meloncat sukahati.
3. Dapatlah mengelakkan kerenah mak bapak yang suka datang komplen perihal anak-anak mereka. Masalahnya semua yang datang tu takde yang datang dengan tujuan berbaik-baik, banyak yang datang nak ketuk kepala cikgu, nak salahkan sekolah dan pendek kata nak cari kesalahan kat sekolah je. Anak dia semua betul.
4. Sekurang-kurangnya selamat la sehari atau berhari-hari lagi harta cikgu daripada jadi bahan 'vandalism'. Nak-nak pulak kalau dilantik jadi guru disiplin, kemungkinan harta benda seperti kereta, motorsikal untuk dijadikan bahan 'vandalism' adalah tinggi. Setakat kempiskan tayar, toreh-toreh kereta tu biasalah kan?
5. Dapatlah berehat kejap daripada mendengar leteran guru besar atau pengetua mahupun cikgu-cikgu lain yang suka mengutuk. Kadang-kadang bukan semua guru besar atau pengetua ni yang berfikiran jauh dan matang, ada juga yang pendek akal jadi tak hairanlah banyak cikgu zaman sekarang yang semakin tension jadi cikgu.
6. Bolehlah jadi orang biasa kejap. Kalau jadi cikgu ni banyak tekanan. Sekolah harap cikgu dapat bimbing anak murid jadi murid cemerlang, mak bapak pun sama. Tapi hakikatnya, cikgu pun manusia biasa gak, kalau budak tu dah tak nak belajar, cikgu bagus camana pun tentu tak berkesan. sesekali tak pegan title cikgu tu tentu melegakan atau menghilangkan stress para cikgu.
DIPETIK DARI MAJALAH APO MAC 2009
Tabik juga la dengan penulis ni sebab dapat menyelami jiwa seorang guru...mugkin ada guru yang tidak bersetuju dengan tulisan ni....Apa pun majalah APO ni cuma majalah lawak...jadi don't take it hard...haha
Credit to Alexjg, http://malaingtumurong.blogspot.com

No comments: